22 września 2009

… cudo …

Kilka tygodni temu zamówiłam u Joli wisiorek – kręcony ręcznie precyzyjnie z kamieniami o nietypowym bo fioletowo zielonym połączeniu, do tego wymyśliłam sobie niesymetryczny akcent na łańcuszki. I mam i jestem bardzo zadowolona z efektu i już się nie mogę doczekać kiedy będzie pasował mi do okazji żeby go założyć (czwartek).
Natchniona wafelkami Aty chciałam Wam opowiedzieć o boskich cudownych i moich wafelkach z mięsem! Tak tak nie przewidziało Wam się ja robię wafle z mięsem.
Przepis wafelki:
- dwa opakowania kwadratowych wafli
- 60-70dkg mielonego mięsa drobiowego
- jajko
- przyprawy wg. gustu
Smarujemy dosyć cienką warstwą mięsa wymieszanego z jajkiem. Ja robię dwie warstwy mięsa i trzy warstwy wafli. Jeśli by się tak stało, że miedzy robieniem a pieczeniem zmiękną posmarowane mięsem – nie panikujcie – w piekarniku wszystko wyschnie. No i właśnie kroimy na odpowiadające nam kawałki rozkładamy na półkach piekarnika na foli aluminiowej. Pieczemy na 200°C, z mojego doświadczenia wynika że najlepiej wychodzą pieczone w najprostszym piekarniku – czyli bez termo obiegu. Czas pieczenia mmmm na oko znaczy jedna strona się lekko zarumieni, odwracamy na drugą zarumieni się i gotowe – bo mięso mielone szybko się ścina : ).
Do wafelków podaje dipy:
I
- twarożek śmietankowy (taki do smarowania kanapek, mój ulubiony ten w płaskim pudełeczku z Piątnicy)
- jogurt naturalny
- można dodadć odrobinę śmietany
- czosnek
- sól i pieprz
Jeśli chodzi o ilości wszystko wg potrzeb i uznania. Dip powinien być kremowy w konsystencji i ani za rzadki ani za gęsty
II
- jak wyżej
- awokado zmielone lub zmiksowane

M.

5 komentarzy:

  1. O takim wynalazku jeszcze nie słyszałam... Pewnie spróbuję. A ile z tego pół kilograma wchodzi? Zużywasz całe 2 paczki wafli?

    A naszyjnik marzenie!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności!! Jadłam i wiem! Już sobie drukuję, bo dip z awokado śnił mi się w nocy :D Mmmm...

    OdpowiedzUsuń
  3. zostaje jeden płatek wafelka. Jak się pokroi na takie kawałeczki na dwa gryzy to dwa czubate talerze wychodzą.

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj!! Smaka mi narobiłaś!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapraszam do mnie po wyróżnienia :)
    http://tin-tin0507.blogspot.com/

    Pozdrawiam :)
    Tin-Tin

    OdpowiedzUsuń